Kriminalinės policijos darbui įamžinti, Klaipėdoje bus atidengiama skulptūra „Seklys“

Naujienos: Teisėtvarka , 2020-10-14 19:41
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

Spalio 28 d., minint Kriminalinės policijos dieną, Klaipėdoje, S.Nėries ir Vilties g. sankryžoje, bus atidengta kriminalinės policijos pareigūnams ir jų dažnai nematomiems, bet labai svarbiems darbams pagerbti skirta skulptūra „Seklys“. Šios skulptūros idėja Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo narių širdyse ir galvose brendo ilgai – jau 2015 m. kilo, tuo metu dar tik abstrakčios, mintys, jog norėtųsi įamžinti kriminalinės policijos pareigūnų veiklą, tačiau tuo metu dar nežinota nei kaip tai padaryti, nei kas galėtų mintis paversti kūnu.

„Kai geriausius savo gyvenimo metus atiduodi tarnybai policijoje, ir išėjęs į pensiją ieškai kaip dar galėtum save realizuoti, kaip parodyti dėkingumą už galimybę tarnauti policijoje ir įprasminti savo ir kolegų kriminalistų darbą ir pasiaukojimą“ sako ilgametis kriminalinės policijos pareigūnas, šiuo metu Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas Vladimiras Plotkinas.

V. Plotkinas pasakoja, jog iš pradžių kriminalistų veiklą kokiu nors atminimo ženklu uostamiestyje norėta įamžinti 2018 m., artėjant Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimui. Tačiau laikas bėgo, o mintys, kas ir kur tai turėtų būti, rutoliojosi sunkiai – siūlyta ir atminimo lentų ir nedidelių bareljefų. Tad galiausiai kreiptasi į patyrusį skulptorių S. Plotnikovą, kuris ir pasiūlė sukurti žmogaus ūgio, iš bronzos nulietą kriminalinės policijos pareigūno skulptūrą. „Įsivaizduokite – naktis, vėjyje siūbuoja pakabintas žibintas, prie sienos prisispaudęs kriminalistas tyko sekamo nusikaltėlio. Jis – vienas pareigūnų pasiruošusių operacijai „sulaikymas“, netoliese pasaloje – jo kolegos“ vaizdžiai idėją nupasakojo skulptūros autorius. Veteranams mintis patiko, ir netrukus imtasi idėjos realizavimo.

„Maniau, kad skulptūrą pastatyti – reikalas paprastas – nupirkai, nuėjai ir pastatei. O, koks naivus aš buvau“ juokiasi Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas. Iš pradžių skulptūrai parinkta vieta ant Dangės upės kranto, po tiltu, priešais senąjį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą Jūros g., pasirodė netinkama už miesto įvaizdį atsakingai komisijai, tad galiausiai nutarta skulptūrą statyti S.Neries ir Vilties g. sankryžoje. Ilgai užtruko ir skulptūros pozos derinimas – siūlyta įvairių variantų – kriminalistas su kepure, skrybėle ar be jos, ranka po apsiaustu ar kitoje pozicijoje, kol galiausiai grįžta kone prie pirminio varianto, kuris ir tiko visiems.

„Kriminalisto apsiausto atlape „įsegėme“ kriminalinės policijos ženkliuką – jį patrynus žmogų aplankys sėkmė ir ramybė, juk už jus visus, už jūsų saugumą mieste ir šalyje, tiek metų kovojome mes, kriminalinės policijos veteranai, o dabar jį užtikrina naujos kartos, bet ne mažiau savo tarnybai atsidavę pareigūnai“ šypsosi V. Plotkinas.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN