Mažeikių muziejuje – konferencija, skirta Mažeikių savivaldos šimtmečiui

Naujienos: Savivalda , 2020-10-08 21:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Spalio 8 d., ketvirtadienį, Mažeikių muziejuje – konferencija, skirta Mažeikių savivaldos šimtmečiui.

Į konferenciją „Mažeikių savivaldai 100. Fragmentai iš tyrinėjimų“ suėjo suvažiavo visas pulkas lektorių iš Klaipėdos, Vilniaus ir Mažeikių. Renginio dalyvius ir klausytojus pasveikino Mažeikių rajono savivaldybės meras V. Macevičius, Savivaldybės administracijos direktorius S. Šiurys. Vadovai dėkojo už padarytą didelį darbą organizuojant konferenciją, džiaugėsi šia iniciatyva linkėdami gero klausymo.

Sveikinimo žodį tarė ir šių namų šeimininkas Mažeikių muziejaus direktorius V. Balzeris. Jis džiaugėsi, kad Mažeikiai jau turi savo gimtadienį. Švenčiame ir Mažeikių savivaldos šimtmetį.

Konferencijos metu nėrėme į Mažeikių miesto istoriją labai skirtingais aspektais. Kraštotyrininkas A. Vilkas pristatė pirmąjį Mažeikių burmistrą Feliksą Pračkauską, muziejininkai M. Buknys ir V. Ramanauskas atskleidė „tamsiuosius“ savivaldos užkulisius, pateikdami daugybę konkrečių pavyzdžių. Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus patarėja Dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė apžvelgė, kaip dažnai Mažeikių klausimas buvo nagrinėjamas Lietuvos Respublikos Seime 1920–1926 m. Apibendrindama ji kalbėjo: „Liepoja – Latvijos skrynia su uostu, o Mažeikiai – Lietuvos raktas (skryniai atrakinti) su geležinkeliu.“ Klaipėdos universiteto prof. dr. Angelija Bučienė pasakojo apie dar vieną svarbią miesto arteriją – Ventos upę, jos hidrometrinius tyrimus. Pirmasis miesto meras J. Jurkus dalijosi savo prisiminimais apie darbą savivaldoje. Klaipėdos universiteto doc. dr. Eduardas Spiriajevas aptarė rajono socialinę ir ekonominę geografinę raidą ir turistinį potencialą.

1332 m. istoriniuose šaltiniuose Mažeikių vardas pirmą kartą paminėtas kaip vietovė. Pasak Livonijos kronikos, 1332 m. Livonijos ordino magistro Everhardo vadovaujama kariuomenė „įvykdė karo žygį į netikėlių žemaičių kraštą ir pasiekė Mazeikią (Mažeikius) ir Windeikia dvarus“. O 1920 m. kovo 1 d. įkurta Mažeikių miesto savivaldybė, todėl ši data ir laikoma Mažeikių miesto gimimo diena.


Ryšių su visuomene skyrius
šaltinis: http://www.mazeikiai.lt/savivaldybe/naujienos/ma%C5%BEeiki%C5%B3-savivaldos-%C5%A1imtme%C4%8Diui-skirta-konferencija/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN