1992-ųjų Lietuvos rinktinės vilkėti marškinėliai įkvėpė naują „Nike“ kolekciją

Naujienos: Sportas , 2020-09-28 08:39
El. pašto adresas: gabrijela@adverum.lt

Niekada nepamiršime, kaip žemėlapyje ką tik atsiradusios Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Barselonos olimpinėse žaidynėse nustebino visą pasaulį. Įkvėpta legendinių marškinėlių, su kuriais Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė debiutavo olimpinėje scenoje, „Nike“ sukūrė naują laisvalaikio kolekciją. Ja siekiama paskatinti jaunąją kartą nebijoti keisti, kurti, stebinti, taip kaip anuomet drąsiai tai padarė krepšinio rinktinė.

1992-ųjų Barselonos olimpinėse žaidynėse šalies krepšinio vyrų rinktinė pirmą kartą atstovavo nepriklausomai Lietuvai ir iškovojo istorinius bronzos medalius. Lietuvos trispalvės spalvų batika nudažyti marškinėliai su „skulmanu“ – į krepšį dedančiu skeletu – tapo Lietuvos krepšininkų vizitine kortele Barselonoje ir visame pasaulyje.

„Naujoji laisvalaikio kolekcija įkvėpta kartos, kuri Barselonoje visam pasauliui pademonstravo vienybę, atsidavimą, troškimą būti laisviems ir sukurta kartai, kuri šiandien gali pakeisti dabartį“, – sako sporto prekių gamintojos „Nike“ prekės ženklo atstovė Lietuvoje Milda Monstavičiūtė.

Nors tai nebuvo oficiali žaidynių apranga, Lietuvos rinktinė ją pademonstravo labiausiai jaudinančiu momentu – per apdovanojimų ceremoniją. Vilkėdami spalvotus marškinėlius su trispalve Lietuvos rinktinės krepšininkai sulaukė didžiulio olimpinių žaidynių dalyvių dėmesio. Bene žymiausi visų laikų marškinėliai su užrašu „Lietuva“ vėliau ne kartą buvo patekę į pasaulio akiratį. Televizijos seriale „Draugai“ aktorės Lisos Kudrow herojė Fibi su šiuo drabužiu pasirodė net keliose scenose.

Savo komandos nariams į Lietuvą iš JAV du krepšius marškinėlių parvežęs legendinis šalies krepšininkas Šarūnas Marčiulionis sako, kad marškinėlių istorija paprasta ir gana juokinga. Lietuvos krepšininkams juos padovanojo pasaulinio lygio JAV roko muzikos grupė „The Grateful Dead“, kuri tuo metu dar nežinojo apie Lietuvą, bet tikėjo nepriklausomos šalies ateitimi.

Š. Marčiulionis kartu su „Golden State Warriors“ klubo trenerio Dono Nelsono sūnumi buvo pakviesti į „The Grateful Dead“ koncertą, kur pastarasis pristatė krepšininką iš Lietuvos ir užsiminė apie pagalbą šios šalies rinktinei. Žinia, rinktinei pačiai teko ieškotis paramos, norint vykti į Barselonos olimpines žaidynes ir ten žaisti.

„Tai mums davė daugiau laisvumo, drąsos, nes Sovietų Sąjungoje vyravo pilkos spalvos, visi atrodė vienodai. Mes buvome laimingi, būdami kitokie. Iš to laikotarpio vis dar gyvi nuostabūs prisiminimai. Manau, kad tai yra istorija jaunimui apie mūsų šalį, pasididžiavimą ja. Tai, kad „Nike“ naudoja šias spalvas savo naujoje kolekcijoje, yra didelis laimėjimas Lietuvai“, – sako krepšinio legenda Š. Marčiulionis.

1992-ųjų Lietuvos olimpinės krepšinio rinktinės įkvėptą laisvalaikio kolekciją sudaro Lietuvos vėliavos spalvų marškinėliai, sportinis kostiumas, džemperis ir šortai. Kolekciją jau galima rasti „Nike“ parduotuvėse Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Plačiau apie savo patirtį pasakoja Š. Marčiulionis vaizdo įraše: .


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN