Europos paveldo dienų renginiuose – simpoziumo rezultatai

Naujienos: Savivalda , 2020-09-10 19:28
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Rugpjūčio 10–16 dienomis Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje vyko sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“. Savaitę trukusio renginio rezultatus pamatysime jau netrukus – rugsėjo 12 d., šeštadienį, Tirkšliuose, Geidžiuose, Lėlaičiuose ir Žemalėje vyksiančiuose Europos paveldo dienoms skirtuose renginiuose.

Pažintis su istorija

Renginys prasidėjo mūsų krašte žinomo istoriko Povilo Šverebo paskaita apie Žemalės, Lėlaičių ir Geidžių maldos namus, knygos „Žemaičių Kunigaikštystė bajorų Gadonų raštuose“ pristatymu bei ekskursija po minėtas vietas. Džiugu, kad sulaukėme gražaus būrio rajono kultūros paveldo ir istorijos mylėtojų.

Simpoziumo atidarymo vakarą dalyvius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė, linkėdama sėkmingo darbo, kūrybos ir naujų žinių. Po to Žemalės parapijos klebonas dr. Petras Smilgys supažindino su pirmųjų krikščionių simboliais.

Paveldo saugojimo būtinumas

Antrąją simpoziumo dieną vyko mažeikiškio restauratoriaus, medžio meistro Dovydo Ušinsko paskaita-praktinis užsiėmimas „Medinio paveldo restauravimo subtilybės“. Meistras pasakojo apie savo restauruotus paveldo objektus, dalijosi patirtimi, atsakinėjo į klausimus.

Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktoriaus, menotyrininko dr. Juozapo Blažiūno paskaitoje „Kas yra istorinė atmintis ir ką reikia saugoti?“ dalyviai išgirdo pasakojimus apie ekspedicijas, asmeninių archyvų saugojimo svarbą, įdomius atsitiktinumus bei nutikimus ieškant įvairių dokumentų.

Autentikos išsaugojimas

Trečiąją dieną iš Rumšiškėse įsikūrusio Lietuvos liaudies buities muziejaus atvykusi architektė dr. Rasa Bertašiūtė pristatė paskaitą „Architektūra kaip gyvenamosios aplinkos vaizdinys“, medžio meistrų draugijos įkūrėjas, medienos apdirbimo technologijų inžinierius Kęstutis Cikanas pasakojo apie autentiškų langų ir durų išsaugojimo svarbą, remdamasis savo asmenine patirtimi. Pažintinės ekskursijos po Žemalę metu abu lektoriai konsultavo vietos gyventojus ir svečius medinio paveldo priežiūros klausimais, akcentuodami estetikos svarbą.

Diena su paveldosaugininkais

Ketvirtąją dieną Žemalėje lankėsi Kultūros paveldo departamento Telšių skyriaus vedėja Aurelija Ričkuvienė drauge su kolegomis Loreta Barysiene ir Juliumi Tamošausku. Paveldosaugininkai taip pat teikė konsultacijas kultūros vertybių apsaugos, tvarkybos, priežiūros klausimais, aiškino paveldo apsaugą reglamentuojančius teisės aktus.

Vakare meno mylėtojai turėjo progą susipažinti su ikonų tapyba, žymiais tapytojais, dalyvaudami vilnietės menotyrininkės dr. Jurgitos Kristinos Pačkauskienės paskaitoje „Tapyba kiaušinine tempera ant medinio skydo: tradicija ir dabartis“.

Tapybos darbai ir fotografija

Penktosios simpoziumo dienos rytmetį Žemalės bažnyčios šventoriuje per dvidešimt jaunuolių, vaikų ir jų tėvelių dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse su tapytoju Virginijumi Tamošiūnu. Jaunieji dailininkai tapė iš natūros bažnyčią, varpinę, koplytstulpį arba atskirus jų fragmentus. Rezultatas nudžiugino – gimė puikūs darbai. Jų paroda – Žemalės bažnyčioje rugsėjo 12 d.

Mažeikiškė dailininkė Rasa Tamošiūnienė papasakojo apie savo dar nebaigtą tapybos darbą – Šv. Onos paveikslą Geidžių koplyčiai. Dailininkė Rūta Kučinskaitė pristatė Žemalės bažnyčioje sukurtus savo tapybos darbus, kalbėjo apie savo kūrybą.

Diena baigėsi fotomenininko Arūno Baltėno paskaita-diskusija „Gyvenimo fotografija“. Menininkas pristatė savo fotografijų serijas, pasakojo apie žmonių ir įvykių įamžinimo svarbą.

Vargonų restauravimas ir Kryžiaus kelio stotys

Beveik trejus metus netoli Vilniaus įsikūrusiose dirbtuvėse restauruoti Žemalės vargonai į savo vietą parvežti prasidėjus simpoziumui. Šeštąją renginio dieną garsus Lietuvos vargonų istorikas, restauratorius-technologas, menotyrininkas, meistrų komandos vadovas dr. G. Povilionis dalijosi restauravimo metu patirtais įspūdžiais bei netikėtais atradimais paskaitoje „Žemalės bažnyčios vargonai: istorija, reikšmė XVIII–XIX a. Žemaitijos ir visos Lietuvos vargonų kontekste“.

Dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė skaitė paskaitą „Kryžiaus keliai. Šiuolaikinė kūryba tradicinėje sakralinėje aplinkoje“. Skulptorius Mykolas Pačkauskas pristatė savo kuriamas Kryžiaus kelio stotis Tirkšlių kapinių koplyčiai. Apie kryždirbystę ir akmens darbus kalbėjo mažeikiškis kalvis Virgilijus Mikuckis ir iš Salantų atvykęs akmens meistras Juozas Žilinskis.

Vargonų muzikos koncertas

Paskutinę simpoziumo dieną vietos gyventojai ir svečiai gausiai rinkosi į tradicinius Šv. Roko atlaidus. Po jų vyko pirmasis restauruotų Žemalės bažnyčios vargonų koncertas, kurį surengė vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė ir trimitininkas Laurynas Lapė. J. Kazakevičiūtė pirmąjį kartą koncertavo Žemalėje išlydint vargonus į restauravimo dirbtuves, antrąjį – jiems grįžus į savo nuolatinę buvimo vietą.

Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius sveikino renginio dalyvius, dėkojo organizatoriams bei įteikė padėkas generaliniam simpoziumo „Versmės“ rėmėjui – AB „ORLEN Lietuva“ už Mažeikių krašto kultūros paveldo puoselėjimą ir meninių iniciatyvų rėmimą bei vargonų restauratorių komandos vadovui dr. G. Povilioniui.

Simpoziume dalyvavusius kūrėjus, vargonų restauratorius ir atlaidų dalyvius fotografavęs A. Baltėnas šiuo metu ruošiasi fotografijų parodos atidarymui.

Kviečia Europos paveldo dienos

Simpoziumas baigėsi, tačiau dauguma darbų buvo tik pradėti arba įpusėti. Rugsėjo 12 d. visus, besidominčius sakraliniu menu ir kultūros paveldu, kviečiame dalyvauti Europos paveldo dienų renginiuose.



Rūta Končiutė-Mačiulienė
Mažeikių rajono savivaldybės administracijos vyr. specialistė paveldosaugai
šaltinis: http://www.mazeikiai.lt/savivaldybe/naujienos/europos-paveldo-dien%C5%B3-renginiuose-simpoziumo-rezultatai/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN