Kretingos miesto Rotušę papuošė mažosios architektūros elementas – taktilinis žemėlapis

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2020-05-27 19:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Kretingos miestas pasipuošė nauja iš akmens ir bronzos sukurta skulptūra. Mažosios architektūros statinys, vaizduojantis Kretingos miesto schemą, dvaro sodybą, pranciškonų vienuolyno ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios statinių kompleksą bei Rotušės aikštę, padės susiorientuoti regos negalią turintiems žmonėms, taktiliniu (lytėjimo) būdu.
„Taktilinis žemėlapis pratęs formuojamą menišką Kretingos miesto centrinės dalies vaizdą, taip pat padės regos negalią turintiems žmonėms pajusti miesto istorinių statinių amsamblį, lankytinų objektų architektūrą“, – sakė Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.
„Šalia žemėlapyje vaizduojamų objektų, pateikiami ir pastatų paaiškinimai Brailio raštu, kurio iškilumai plokštėje yra sukniedyti, o lietuviškas tekstas išgraviruotas“, – pasakojo žemėlapio skulptorius Mantas Petreikis.
Žemėlapis bus lengvai pritaikomas Kretingos miesto turizmo informacijos infrastruktūrai, edukaciniams, pažintiniams tikslams, tinkantis ir vaikams išsamiau susipažinti su svarbiausių miesto kultūros paveldo objektų architektūra ir istorija.
2018 metais Kretingoje pastatytas antrasis Lietuvoje taktilinis žemėlapis J. Pabrėžos paminklo skverelyje, vaizduojantis Kretingos bernardinų vienuolyno ir Viešpaties apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios statinių kompleksą kartu su Vilniaus gatvės, Akmenos upės ir J. Pabrėžos gatvės šlaite esančio Lurdo teritorija.
Dar vieną panašų taktilinį žemėlapį planuojama sukurti ir pastatyti prie kito miestui svarbaus ir turistų mėgstamo objekto – grafų Tiškevičių rūmų pastatų komplekso, kuriame veikia Kretingos muziejus su žiemos sodu.
Meniškas taktilinis žemėlapis kainavo 23 tūkst. eurų. Jis pastatytas iš Europos Sąjungos lėšų, Kretingos rajono savivaldybei išvien su Palangos miesto savivaldybe vykdant bendrą turizmo plėtros projektą „Turizmo informacinės infrastruktūros sukūrimas ir pritaikymas neįgaliųjų poreikiams Kretingos rajono ir Palangos miesto savivaldybėse“.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN