Kretingos bibliotekoje vaikų kūryba – Astridai Lindgren

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2017-11-11 15:39
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

2017 m. lapkričio 7 d. Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje Marijono. Daujoto pagrindinės mokyklos 4 klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime, skirtame Astridos Lindgren 110-osioms gimimo metinėms paminėti. Vaikų literatūros centro vyr. bibliotekininkė Danutė Žiobakienė papasakojo apie garsios švedų rašytojos, kūrusios tik vaikams ir jaunimui, gyvenimą ir kūrybinę veiklą. Mokiniai susipažinę su Astridos Lindgren kūryba su malonumu prisiminė pasakojimus apie linksmus, išradingus, drąsius išdykėlius – Lotą, Pepę, Emilį, Karlsoną, nykštuką Nilsą ir kitus.
Po linksmos dainelės apie Karlsoną vyko nuotaikinga viktorina, kurios metu mokiniai įtvirtino žinias apie garsiąją rašytoją bei jos knygas. Ketvirtokai, pasidalinę į komandas – „Pepės Ilgakojinės“, „Mažieji plėšikai“, „Karlsono gerbėjai“, „5 broliai Lliūtaširdžiai“, – turėjo atlikti užduotį – sujungti knygos pavadinimo pradžią ir pabaigą. Atsakydami į klausimus mokiniai pasinėrėPasinerti į fantazijos pasaulį. Tai ir atsakyti į klausimus, kurie padėjo moksleiviams laisvai reikšti jausmus, mintis, analizuoti ir apibendrinti.
Antroje renginio dalyje bibliotekininkė mokinius vaikus mokė kaip sukurti ir apipavidalinti knygelę. Pirmiausia vaikai mokiniai susipažino kas rašoma ant viršelio, į antraštinįio lapąo. Gavę susegtų lapų šūsnį – kūrė knygelę patys – Vėliau ant susegtų lapų užrašė savo vardą, knygutės pavadinimą, kaip knygučių iliustruotojai pasirašė patys kaip knygučių iliustruotojai ir, žinodami, kad knygos išleidžiamos leidyklose, bibliotekininkę nustebino originaliai sugalvotaiss leidyklų pavadinimais. Ketvirtokai gavo užduotį knygelėse užrašyti savo kūrybos istorijas ir atnešti jas į biblioteką. 2017 m. lapkričio 14–29 d. Vaikų literatūros centre vyks vaikų kūrybos paroda „Mes išdykę pramuštgalviai“, kurioje bus eksponuojamos vaikų sukurtos knygelės.
Prieš atsisveikinant vaikai norėjo garsiai paskaityti ištraukas iš Astridos Lindgren knygų, ir šis noras buvo išpildytas. Tikimės, kad ši literatūrinė pamoka paskatins vaikus domėtis skaitymu, tobulės rišlios kalbos įgūdžiai. „Knyga, knyga, dar kartą knyga. Niekas taip neišjudina ir neugdo vaiko fantazijos kaip knyga“ (A. Lindgren).
Astrida Lindgren – švedų rašytoja, kūrusi vaikams. Viena žymiausių vaikų rašytojų pasaulyje – jos kūriniai išversti daugiau nei į 85 kalbas. Ji parašė daugiau kaip 70 labai įdomių kūrinių vaikams. Pagal juos sukurti filmai, serialai, spektakliai. Rašytoja sukūrė tokius legendinius personažus kaip Pepė Ilgakojinė, Karlsonas bei Emilis iš Lionebergos.

Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir atstovavimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN