Kretingos bibliotekoje tikros istorijos apie Gulagą

Naujienos: Švietimas , 2019-08-20 16:42
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Visuomenė tarsi iš naujo prisimena partizaninio pasipriešinimo ir tremties istorijas, kuriami dokumentiniai filmai, atspindintys to laikmečio istoriją, rašomos knygos.
Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje įvyko knygos ir trumpametražio dokumentinio filmo „Gulago partizanai“ pristatymas, į kurį susirinko istorija besidomintys kretingiškiai ir miesto svečiai.
Apie knygą ir dokumentinį filmą „Gulago partizanai“, apie sukilimus Gulage, kur pirmose gretose stovėjo lietuviai ir ukrainiečiai, pasakojo knygos ir filmo autoriai Paulius Saudargas ir Goda Karazijaitė-Krukauskienė.
„Tautai labai svarbu turėti savo didvyrius, turėti į ką remtis. Istorinė atmintis ir istoriniai herojiniai naratyvai yra labai svarbi šalies patriotizmą kurianti jėga. Kaip Lietuva išgyveno Antrąjį pasaulinį karą ir pokarį, yra svarbu ne tik suvokti mums patiems, bet ir apie tai pasakoti pasauliui. Du ryškiausi herojiniai epai, kuriuos išgyvena lietuvių tauta po sovietinės okupacijos 1940 metais yra partizaninio pasipriešinimo ir tremties istorijos“ – kalbėjo Goda Karazijaitė-Krukauskienė.
„Mažai kam žinoma, kad Laisvės kova nesibaigė didžiąją dalį partizanų nužudžius miškuose, o kitus vadinamuosius „liaudies priešus“ išvežus į lagerius ar ištrėmus. 1953 m. vasarą Norilske ir Vorkutoje, vėliau Kengyre 1954 m. ir vėl Vorkutoje 1955 m. kyla didžiausi lagerių sukilimai, sudrebinę visą SSRS Gulago sistemą. Po politinių kalinių derybų su Gulago valdžia sukilimai paskandinami kraujyje. Žūsta šimtai žmonių. Tačiau kraujas praliejamas ne veltui – prasideda Gulago griūtis. 1956 m. dauguma politinių kalinių išleidžiami į laisvę“, – trumpai istorija, kuri sudėta į knygą, pasidalino Paulius Saudargas.
Dokumentiniame filme tremtinių pasakojamos istorijos priminė, koks žiaurus buvo gyvenimas sukilus prieš sovietinį režimą. Dauguma prisiminimų anksčiau nebuvo publikuoti Lietuvoje. Filme pateikti 24 liudininkų pasakojimai. Autoriai mano, kad sukurti tiesioginį ryšį tarp šiuolaikinio jauno žmogaus ir tremtį ištvėrusiųjų jiems pavyko. Daug pristatymų vyksta mokyklose, kur mokiniai žiūrėdami filmą gali išgirsti tikras istorijas ir pamatyti istorinius herojus. P. Saudargas apgailestavo, kad kai kurių tremtinių, pasidalinusių savo prisiminimais, šiame gyvenime jau nebėra.


Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir viešinimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN