Savaitgalį pranašaujami karščiai – nepamirškite pasirūpinti gyvūnais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-07-26 11:37
El. pašto adresas: dovile@adverum.lt

Šilumos smūgis ar net širdies sustojimas – tokie ir kiti padariniai dėl karštų orų gali ištikti ne tik žmones, bet ir jų augintinius. Kasmet veterinarijos gydytojai bent kelis kartus akcentuoja, ką daryti ir ko vengti, kad augintinis būtų saugus per karščius, tačiau, nepaisant to, vis dar nemažai žmonių kreipiasi į specialistus su jau nuo karščio nukentėjusiu gyvūnu. Tai skatina veterinarijos gydytojus dar kartą priminti, kaip apsaugoti mylimo augintinio sveikatą ir gyvybę.

„Šilumos smūgį augintiniui gali sukelti aukšta temperatūra lauke, namuose ar automobilyje, bloga ventiliacija, drėgmė ir dehidratacija, – sako parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė – Gyvūnui perkaitus, gali sutrikti koordinacija, apsiblausti žvilgsnis, apimti išgąstis, padažnėti kvėpavimas, seilėtekis, stipriai paraudonuoti dantenos. Pasireiškus šiems požymiams, reikėtų skubiai aplieti gyvūną vėsiu vandeniu ar išmaudyti bei duoti atsigerti vandens, o nepastebėjus pagerėjimo – kreiptis į veterinarijos gydytoją.“

Tam, kad pavyktų išvengti perkaitimo, svarbu pasirūpinti tinkamomis priemonės ir laikytis tam tikrų taisyklių, padėsiančių gyvūnui tinkamai atsivėsinti ir palaikyti normalią kūno temperatūrą:

• Namų erdvės paruošimas. Palikus augintinį vieną namuose, šie jam gali tapti nepakeliamais karščio spąstais, todėl būtina tinkamai paruošti erdvę. Namuose turėtų cirkuliuoti oras, tad geriausia palikti automatinę vėdinimo sistemą įjungtą ar bent praverti langus ir padaryti skersvėjį. Langus geriausia uždengti užtraukus užuolaidas ar nuleidus žaliuzes. Augintinio maistą, guolį ar narvelį padėti vietoje, kurios visą dieną neapšviečia saulė. Taip pat galima palikti praviras duris į vonią ar kitas namų patalpas, išklotas plytelėmis ar betonu. Ne mažiau svarbu ir normuoti maistą, neperšerti augintinio.
• Visada prieinamas vanduo. Visada, o ypač karštomis dienomis, augintinis turi turėti galimybę bet kada atsigaivinti. Namuose vanduo turėtų būti keičiamas 1–2 kartus per dieną, kad nesušiltų, o prieš išeinant iš namų į augintinio dubenėlį galima įdėti ledo kubelių. Vasarojant gamtoje reikėtų pasirūpinti nešiojamu dubenėliu ir gertuve, ilgai keliaujant automobiliu – retkarčiais sustoti, kad gyvūnas turėtų galimybę atlikti gamtinius reikalus ir atsigerti.
• Vėsinantis guolis ir kilimėlis. Atsivėsinti tiek namuose, tiek ir lauke augintiniui gali pagelbėti specialūs vėsinantys guoliai ar kilimėliai. Guoliai yra pasiūti iš specialios, savaime atvėstančios medžiagos, galinčios augintinį atvėsinti maždaug 3 laipsniais. Kilimėliai gyvūną gali atvėsinti bent kelioms valandoms ir palaiko reguliarią kūno temperatūrą. Jiems nereikia nei elektros energijos, nei vandens, todėl kilimėlis gali būti patiesiamas gyvūno guolyje ar automobilyje karštą vasaros dieną.
• Vėsinantys žaislai. Įvairių formų ir dydžių žaislais yra pagaminti iš gumos, sugeriančios vandenį, kuris, kramtant žaislą, teka ir vėsina gyvūną. Tokį vandens pripildytą žaislą galima ir atšaldyti – ledas tirps lėčiau ir ilgiau išliks naudingas. Šis būdas dažnai padeda gyvūnui per karščius – iš prigimties mėgstantiems žaisti šunims toks atsivėsinimo metodas atrodo kaip žaidimas. Be to, guminiai žaislai tinkami ir dygstančių dantų bei dantenų mankštai.
• Atsakingas vedžiojimas. Idealiu atveju augintinį išvesti reikėtų anksti ryte ir saulei nusileidus. Tai ne visuomet pavyksta, todėl karštomis dienomis reikėtų stengtis, kad gyvūnas būtų vedamas šešėlyje, ne ant asfalto, o žolės. Pasivaikščiojimo laikas turėtų būti sutrumpintas ir trukti tol, kol augintinis atliks gamtinius reikalus.

Veterinarijos gydytoja atkreipia dėmesį, kad išvardintos priemonės – pagalbinės, tačiau jos neapsaugos augintinio nuo pavojaus sveikatai, jei jis karštą vasaros dieną būtų paliktas automobilyje. Keturkojį palikti be priežiūros transporto priemonėje draudžiama – net ir keliolika minučių gali tapti pražūtingos, mat automobilis įkaista itin greitai. Lauke vyraujant 32 laipsnių temperatūrai, oras automobilyje vos per 15–20 minučių šokteli net iki 48 laipsnių. Karštis pavojingas visiems gyvūnams, bet labiausiai – priplotasnukių veislėms šunims, nutukusiems ar širdies sutrikimų turintiems augintiniams. Perkaisti rizikuoja ir itin aktyvūs šunys – jie gali nejausti ribų, tad šeimininkui reikėtų pasirūpinti tinkamu keturkojo poilsiu.

K. Ausmanė primena – svarbu ne tik pačiam nepalikti gyvūno automobilyje, bet ir būti atsakingiems pamačius kitų paliktą augintinį. Tokiu atveju reikėtų nedelsiant skambinti policijos pagalbos numeriu.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN