Tik 7 proc. lietuvių domisi visaverte augintinio mityba

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-04-10 08:11
El. pašto adresas: dovile@adverum.lt

Naujausiais gyvūnų parduotuvių tinklo KIKA užsakyto tyrimo duomenimis, tik 7 proc. apklaustųjų rūpinasi, kad su kasdieniu pašaru augintinis gautų ir organizmui būtiną vitaminų dozę. Pasak veterinarijos gydytojų, ši situacija nereiškia, kad reikėtų pulti pirkti maisto papildus augintiniui, tačiau pasidomėti, kiek ir kokių medžiagų trūksta gyvūnui – privalu.

„Jeigu augintinį šeriate visaverčiu, Super Premium klasės pašaru, gyvūnas atrodo ir elgiasi visiškai normaliai, vadinasi, jis gauna pakankamą kiekį organizmui būtinų medžiagų, – sako parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja, farmacijos vadovė ir gyvūnų grožio specialistė Kamilė Ausmanė. – Renkantis maistą, labai svarbu ne tik, kad jis patiktų gyvūnui, bet ir būtų pagamintas iš natūralių medžiagų, sudėtyje būtų pakankamas kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų.“

Tam, kad augintinis gautų reikiamą vitaminų dozę, būtina ne tik parinkti kokybišką maistą, bet ir laikytis šėrimo rekomendacijų, kurios priklauso nuo gyvūno svorio, amžiaus, veislės ir sveikatos būklės. Ženkliai per didelis vitaminų kiekis augintiniui, lygiai kaip ir žmogui, gali būti kenksmingas, todėl šeimininkams specialistė rekomenduoja pasikonsultuoti su veterinaru, veterinarijos vaistinės ar specializuotos gyvūnų parduotuvės specialistu.

Įprastai papildai būna kompleksiniai – sudaryti iš kelių medžiagų, turinčių skirtingą poveikį gyvūno organizmui, todėl, priklausomai nuo norimo poveikio, reikėtų dairytis atitinkamų medžiagų maisto papilduose.

K. Ausmanė išskiria pagrindines medžiagas, padedančias puoselėti ir palaikyti sveiką gyvūno organizmą:
• Sveikiems kaulams ir dantims: vitaminai A ir D, cinkas, manganas, kalcis, fosforas, kalis.

• Sveikai odai ir žvilgančiam kailiui: vitaminas A, biotinas, cinkas, varis, omega-6 riebalų rūgštys;

• Reprodukcinei funkcijai palaikyti: vitaminas A, cinkas, manganas, omega-6 riebalų rūgštys;

• Sveikam jaunų gyvūnų augimui ir vystymuisi: vitaminai A, D, E, biotinas, geležis, manganas, selenas, kalcis, fosforas, kalis, omega-3 riebalų rūgštys;

• Optimaliam svoriui palaikyti: vitaminai D, E, biotinas, manganas, jodas, selenas, L-karnitinas.
Vienas iš katėms ir šunims rekomenduojamų preparatų – grynas lašišų aliejus, kuriame gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, padedančių pagerinti plauko struktūrą, mažinančių kailio slinkimą, suteikiančių žvilgesio ir tankumo bei galinčių padėti išvengti nemalonių odos alergijų. Taip pat lašišų aliejus gali padėti stimuliuoti kolageno gamybą, ypač svarbią odos elastingumui palaikyti. Grynas lašišų aliejus gali padėti palaikyti sveikus sąnarius, sumažinti uždegimus, dėl kurių gali išsivystyti sąnarių ligos.
Visavertis gyvūnų pašaras dažniausiai užtikrina reikiamą vitaminų dozę, tačiau tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, mažiems, pagyvenusiems, palikuonių susilaukusiems ir juos maitinantiems gyvūnams dažniausiai prireikia papildomų maistinių medžiagų. Jei dvejojate, ar jūsų augintiniui gali trūkti vitaminų, pasikonsultuokite su specialistu, kuris padės pasirinkti tinkamiausiais priemones.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN