Visoje Lietuvoje - dar daugiau globos centruose nemokamas paslaugas teikiančių specialistų

Naujienos: Verslas , 2019-03-27 18:55
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba  vykdo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą „Vaikų gerovės ir saugumo didinimas, paslaugų šeimai, globėjams (rūpintojams) kokybės didinimas bei prieinamumo plėtra“. Projektas skirtas vaikus auginančioms šeimoms ir globėjams (rūpintojams) teikti kompleksines paslaugas, siekiant įgalinti įveikti iškilusius sunkumus.  
 
Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius teisės aktus šalyje trūksta paslaugų globėjams (rūpintojams) bei jų globojamiems vaikams, paslaugos nėra tęstinės, labiau orientuotos į kritinių situacijų sprendimus. Todėl projektas „Vaikų gerovės ir saugumo didinimas, paslaugų šeimai, globėjams (rūpintojams) kokybės didinimas bei prieinamumo plėtra“ yra pagalba savivaldybėms siekiant suteikti kokybišką ir prieinamą pagalbą. 

Iš viso projekto įgyvendinimo laikotarpiu (iki 2022 m. pabaigos) visų savivaldybių globos centruose bus sukurta apie 200  papildomų specialistų darbo vietų: psichologų, globos koordinatorių ir socialinių darbuotojų. Šiuo metu visoje Lietuvoje jau įdarbinta beveik šimtas naujų specialistų. 
Visą globos centrų, kuriuose dirba dar daugiau specialistų, sąrašą galite rasti prisegtuke.  
 
Nuo 2018 m. liepos 1 d. įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkai, globos centrai dar aktyviau prisideda užtikrinant geriausius globojamų (rūpinamų), įvaikintų vaikų interesus. Globos centrai siekia užtikrinti, kad visiems įvaikinusiems vaikus asmenims, įtėviams, įvaikintiems vaikams, globojamiems (rūpinamiems) vaikams bei globėjams (rūpintojams), ar asmenims, ketinantiems jais tapti, būtų prieinama ir suteikiama reikalinga konsultacinė, psichosocialinė, teisinė ir kita pagalba.  
 
Projekto įgyvendinimo metu taip pat bus parengta metodinė programa, kuria remdamiesi globos centro darbuotojai vaikams ir jų globėjams (rūpintojams) teiks kokybiškas, užsienio gerąja patirtimi pagrįstas, bet Lietuvos gyventojams pritaikytas, socialines paslaugas. 
 
Bus stiprinamas tarpinstitucinis bendradarbiavimas: vyks apskritojo stalo diskusijos visose regionuose, nacionalinio lygmens suvažiavimai, bus vykdoma globos centrų veiklos kokybės stebėsena ir vertinimas. 
 
Projekte taip pat numatoma mobiliųjų komandų darbuotojų veiklos efektyvinimas bei jų kompetencijų tobulinimas.  
 
Primename, jog mobilią komandą sudaro specialistai - ekspertai (psichologas, priklausomybių specialistas ir socialinis darbuotojas). Mobilioji komanda laikosi vieno standarto ir teikia profesionalias rekomendacijas atvejo vadybininkui, kuriomis remiantis visa specialistų komanda gali padėti šeimai įveikti krizę bei išspręsti socialines, psichologines, medicinines ir kitas problemas ir kuo skubiau susigrąžinti vaiką į šeimą, tokiu būdu mažinant vaiko traumatizaciją ir antrinę žalą dėl tėvų, artimos aplinkos, socialinių ryšių ir kitų netekčių.  
 
Globos centruose paslaugos yra teikiamos nemokamai. 




Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos
prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos
Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius
Mob. tel.: +370 614 30118; +370 694 11608
El. p.: arunas.malinovskis@vaikoteises.lt
egle.juozenaite@vaikoteises.lt
www.vaikoteises.lt
A. Vivulskio g. 13, 03221 Vilnius


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN