Žemės ūkio lyderiai diskutavo apie maisto švaistymą

Naujienos: Verslas , 2018-04-17 21:27
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Kol trečiosios pasaulio šalys brangina kiekvieną duonos kąsnį, Europa, Amerika skaičiuoja išmetamo maisto kiekius. Maisto švaistymas tampa ne tik didele ekonomine ir socialine problema, bet ir rūpesčiu aplinkosaugininkams. Šis klausimas aptartas ir pirmadienį Liuksemburge įvykusioje Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje. „Maisto nuostolių ir švaistymo aspektas ypatingai svarbus, kai kalbame apie kitus pasauliniu mastu svarbius klusimus, tokius, kaip apsirūpinimas maistu, sveika mityba, tvarus maisto ir žemės ūkis, su klimato kaita susiję veiksmai. Todėl palaikome ambicingą siekį iki 2030 m. perpus sumažinti šios problemos mastą“, - teigė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, pasaulyje iššvaistoma apie trečdalis pagamintų maisto produktų arba 1,3 mlrd. tonų per metus. Šio maisto vertė siekia beveik 900 mlrd. eurų, o jį gaminant į aplinką išmetama maždaug 8 proc. viso anglies dioksido. Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 90 mln. tonų maisto atliekų arba apie 180 kilogramų vienam gyventojui. Šiuo metu, tai itin aktuali problema, todėl apie maisto švaistymą bus kalbama ir tarptautinės žemės ūkio parodos „AgroBalt“ metu, gegužės 24-26 d.
Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje taip pat buvo aptarti kiti svarbūs žemės ūkio sektoriui klausimai. Viena jų – naujas Komisijos pasiūlymas dėl nesąžiningos prekybos praktikų maisto tiekimo grandinėje, siekiant nustatyti bendrą ES lygmens reglamentavimą apsaugant pažeidžiamiausią grandį – smulkiuosius gamintojus, kurį didžioji dauguma valstybių narių vertino kaip svarbų žingsnį tinkama linkme. Lietuvoje vyrauja smulkūs šeimos ūkiai, todėl itin aktualu ne tik sustiprinti jų derybines galias rinkoje, bet ir apsaugoti nuo galimų apgavysčių. „Maisto grandinės tobulinimą laikome vienu iš prioritetinių klausimų, ypač kovos su nesąžiningomis prekybos praktikomis ir ūkininkų derybinių galių stiprinimo kontekste. Ne kartą akcentavome nesąžiningų prekybos praktikų problemą ir siekėme jos sprendimo ES mastu“, - Taryboje kalbėjo žemės ūkio ministras.


Žemės ūkio ministerijos informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN