Akmenės rajono savivaldybės Viešoji biblioteka Naujosios Akmenės miesto 70 – mečiui

News: Education , 2019-08-19 15:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Naujosios Akmenės miesto 70- ties metų jubiliejus – tai graži ir reikšminga šventė bendruomenei. Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pristatė kraštotyrinę spaudinių parodą „ Mano miestas – Naujoji Akmenė“ ir savo 2004 metais parengtą kraštotyrinį darbą su fotonuotraukomis. Kraštotyrinėje spaudinių parodoje eksponuojamos knygos, kuriose rašoma apie Naująją Akmenę.

Mintimis apie Naujosios Akmenės miestą, jo istoriją pasidalino žurnalistas, kraštotyrininkas Leopoldas Rozga. Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Dalė Taraškevičiūtė pristatė Lietuvos Nepriklausomų rašytojų sąjungos, Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ narius, poetus, kurie dalyvavo renginyje. Poetė Gražina Blinkinienė sukūrė eilėraštį, skirtą Naujajai Akmenei. Dainuojamosios poezijos kūrėjas, poetas Kęstutis Krencius savo kūrybos dainas skyrė Naujajai Akmenei ir Žemaitijai. Dokumentinius filmus apie Naująją Akmenę pristatė Šiaulių kino meno klubo pirmininkas Viktoras Gundajevas. Dokumentiniai filmai paimti iš Lietuvos Centrinio Valstybės archyvo dokumentų skyriaus. Tuo laikotarpiu dokumentinių filmų buvo sukurta tik apie Cemento gamyklą, o apie atskiras įstaigas - Statybos trestą, ligoninę, biblioteką, mokyklas nebuvo sukurta. Naujosios Akmenės miestas ir atsirado per cemento gamyklos statybas. Renginio dalyviai turėjo galimybę pasižiūrėti šiuos dokumentinius filmus: „Tiesiamas geležinkelis“ ( 1948m. ), „Kaimo gydytoja“ ( 1952m., apie Viekšnių miestelio gydytoją), „Sodų dešimtadienis,“ „Darbininkų gyvenvietė“, „Pas cementininkus“ ( 1953m. ), „Cemento gamyklai – 5 metai“ ( 1957m. ), „Yra šalis“ ( 1959m.), „Naujoji Akmenė“ (1960m. ), ištrauka iš televizijos laidos „Skaitytojų klubas“ ( 1965m. ) ir t.t. Viktoras Gundajevas mintimis pasidalino apie dokumentinį filmą, apie dokumentinį filmą „Nenusimink, Virginijau.“ Šis filmas apie Naująją Akmenę kur pasakojimo galia suteikiama pagrindiniam filmo veikėjui mažajam Virginijui. Šio dokumentinio filmo kompozitoriai – Jonas Navakauskas ir Benjaminas Gorbulskis. Renginyje buvo eksponuojama antikvarinė kino technika, filmavimo kameros, fotoaparatai., kurią atsivežė ir pristatė Viktoras Gundajevas. Fotografas Jonas Šaškauskas pasidalino prisiminimais apie pirmąjį Lietuvoje 1975 metais suorganizuotą Lietuvos kino mėgėjų festivalį. Renginio metu buvo demonstruojamos sukurtos Jono Šaškausko mėgėjiškos kino dokumentikos juostos. Filmuose buvo pristatoma Naujosios Akmenės miesto istorija, cemento gamyklos statyba, kultūrinis žmonių gyvenimas, dalyvavimas saviveikloje, sporte. Renginyje dalyvavo istorikė, gidė Vida Girininkienė, kuri pasidalino prisiminimais apie Naująją Akmenę, nes gyveno nuo 1952 metų, pasidalino apie ateities planus ir knygos rašymą. Renginyje dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Tomas Martinaitis, iš Akmenės krašto kilusi, Vilniaus universiteto dėstytoja Lina Murinienė, kraštotyrininkas Ignas Valantis, Naujosios Akmenės miesto seniūnijos seniūno pavaduotoja Sigutė Norvaišienė, kuri padėkojo Viešosios bibliotekos direktorei Zitai Sinkevičienei už suorganizuotą renginį, skirtą Naujosios Akmenės miesto 70 – mečiui paminėti. Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė jauniesiems bibliotekos skaitytojams: Rugilei, Nojui, Sofijai padovanojo vaikiškų knygų.

Zita Sinkevičienė
Viešosios bibliotekos direktorė

šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/akmenes-rajono-savivaldybes-viesoji-biblioteka-naujosios-akmenes-miesto-70-meciui/730


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN