Dovana Naujosios Akmenės muzikos mokyklai - violončelė

News: Autonomy , 2019-07-19 19:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

akar iš Vokietijos miesto Bocholto atkeliavo dovana Naujosios Akmenės muzikos mokyklai – violončelė. Ši dovana akmeniškiams moksleiviams skirta artėjančio Naujosios Akmenės 70-mečio proga, o ją atvežė Bocholto miesto savivaldybės tarybos narys Stefan Scheink. Jis pro Akmenės kraštą vyko automobiliu atostogauti ir pasisiūlė nemažą muzikos instrumentą, kurį keblu būtų transportuoti lėktuvu, užvežti.

Ponui Stefanui Akmenės rajonas jau neblogai pažįstamas: kaip Bocholto savivaldybės oficialios delegacijos narys jis čia lankėsi 3 kartus.

Akmenės rajono savivaldybė ir Vokietijos Federacinės Respublikos Bocholto miestas draugystės sutartį pasirašė 2000 metų birželio 16 dieną. Bičiuliški santykiai su šio miesto Euregio gimnazija bei Raudonojo kryžiaus organizacija užmegzti dar anksčiau. Itin daug jėgų tam skyrė akmeniškių kraštietis Stasys Čirpus, kuriam už ilgametę pagalbą sunkiau besiverčiantiems akmeniškiams 1999 metais suteiktas Akmenės rajono garbės piliečio vardas. Po metų, 2000-aisiais, įvertinant tarptautinio bendradarbiavimo plėtojimo tarp abiejų savivaldybių nuopelnus, Akmenės rajono tarybos 2000-05-24 sprendimu Nr.42 "Dėl Akmenės rajono Garbės piliečio vardo suteikimo" šis vardas suteiktas tuomečiam Bocholto miesto merui Klaus Ehling.

Akmeniškiai su bocholtiečiais bendrauja įvairiais būdais ir įvairiuose lygmenyse: kasmet keičiamasi oficialiomis delegacijomis, moksleivių, muzikantų, sportininkų grupėmis, dalyvaujama bendruose projektuose, Raudonojo kryžiaus organizacijos veikloje, draugaujama šeimomis.

2008 metais Akmenės krašto muziejuje surengta senovinių graviūrų paroda, kurioje atspindėta kelių amžių senumo vokiečių buitis, drabužiai, papročiai, Bocholto vaizdai.

Nuo 2010 metų į tradicinę Bocholto kalėdinę mugę kasmet vyksta akmeniškiai tautodailininkai, menininkai. Jie ne tik eksponuoja savo kūrinius, bet ir juos parduoda mugės lankytojams. Aktyviausi šios mugės dalyviai – ventiškių tautodailininkų Jolantos ir Rimanto Balčiauskų šeima.

2012 metais bičiulystė su Bocholtu vyko itin aktyviai. Šiame mieste gegužę įvykusiame didžiuliame tarptautiniame susigiminiavusių miestų renginyje „Bocholtas – tai Europa!“ dalyvavo gausi Akmenės rajono savivaldybės oficiali delegacija ir Naujosios Akmenės muzikos mokyklos grupė „Soul Wings“, surengusi koncertą. Rugpjūtį akmeniškiai jaunuoliai dalyvavo tarptautinėje stovykloje „Bocholtas išjudina Europą!“ Rugsėjį keturiasdešimties bocholtiečių senjorų grupė aplankė gražiausias Akmenės krašto vietas. Naujosios Akmenės miesto Ramučių gimnazijos moksleiviai pagal tradicinę mainų programą viešėjo Bocholte, gyveno vokiečių šeimose. Spalio mėnesį vokiečių jaunuolių kolektyvas viešėjo ir koncertavo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos 50-mečio renginiuose. Itin aktyviai bičiulystę su Bocholto miestu plėtoja Naujosios Akmenės miesto muzikos mokykla, „Saulėtekio“ progimnazija, Ramučių gimnazija.

2013 metus pradėjo Euregio gimnazijos moksleivių grupės privatus vizitas Naujojoje Akmenėje. Jie per Velykų atostogas gyveno šeimose, keliavo po Akmenės rajoną ir Lietuvą. Kovo mėnesį Naujosios Akmenės muzikos mokyklos delegacija dalyvavo Bocholt-Isselburg-Rhede muzikos mokyklos renginyje ir drauge koncertavo spektaklyje.

2014 metų birželį Bocholto miesto mero pavaduotojai Christel Feldhaar viešnagės „Žemaitiško smuikelio“ šventės metu įteiktas apdovanojimo ženklas „Už nuopelnus Akmenės rajonui“. Šiuo apdovanojimo ženklu buvo įvertintas Ch.Feldhaar daugiametis svarus indėlis į bičiulystės su Akmenės rajono savivaldybe puoselėjimą ir plėtojimą. Rugpjūčio mėnesį bendradarbiaujant Bocholto miesto Vokietijos ir Britanijos sąjungai, pasitelkus Europos komisijos programą „Veiklus jaunimas“, Bocholte suorganizuota europietiška jaunimo vasaros stovykla, kurioje dalyvavo Belgijos, Olandijos, Anglijos, Prancūzijos ir Lietuvos delegacijos. Delegaciją sudarę dešimt akmeniškių dalyvavo projekte „Ką veikia Europos jaunimas savo laisvalaikiu, be kompiuterio ir be telefono?“. Gegužę Bocholte vyko išankstinis projekto partnerių pasitarimas, kuriame dalyvavo ir Akmenės rajono atstovai. Bocholtas aktyviai dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės administracijos parengtame projekte „Viena Europa – viena šeima“, finansuojamame Europos Sąjungos pagal programą „Europa - piliečiams“.

2015 metais vienuolika vokietaičių iš Euregio gimnazijos atvyko pas bičiulius į Naujosios Akmenės miesto Ramučių gimnaziją. Jiems pristatytas Lietuvos istorinis, kultūrinis, kulinarinis paveldas. Ramučių ir Euregio gimnazijos draugauja jau daugelį metų ir kasmet vykdo moksleivių mainus, kurių metu apie 12 moksleivių vyksta į Vokietiją, savaitę gyvena moksleivių šeimose, susipažįsta su gimnazija, Bocholto ir aplinkinių miestų įžymybėmis. Keliavę moksleiviai kitąmet turi priimti gimnazistus vokiečius savaitei pas save ir supažindina su savo gimnazija, rajonu bei Lietuva. Moksleiviai paprastai patys susimoka už kelionės bilietus, vyksta kartu su mokytojais.

Keturi gimnazistai iš Akmenės ir Naujosios Akmenės miesto Ramučių gimnazijų su mokytoju pabuvojo tarptautinėje jaunųjų fotografų stovykloje Bocholte, kurios tema: „Bendras darbas – komandinis darbas“. Penkias dienas trukusioje stovykloje dalyvavo 20 jaunuolių iš Anglijos, Belgijos, Lietuvos, Olandijos bei Vokietijos. Šis tarptautinis bendradarbiavimas tęsis dar dvejus metus. Akmeniškiai turės nufotografuoti ir išsiųsti 12 profesijų žmonių nuotraukas, kurios bus sudėtos į vieną bendrą fotografijų knygą. 2017 metais vyks šio projekto paroda, kuri bus pristatyta Bocholte, o vėliau ir kitose projekto partnerių šalyse.

2016 metais Akmenės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Pabėgėlių ir migrantų situacija, priglaudžiant juos Europos šalyse“. Šia aktualia tema diskutavo Prancūzijos Aurilako, Belgijos Bocholto, Nyderlandų trijų miestų, Akmenės rajono atstovai ir patys renginio šeimininkai. Akmeniškiai pateikė patirtį, priimant pabėgėlius iš karo apimtų Ukrainos zonų. Renginio dalyviams ši patirtis buvo įdomi tuo, kad jie susiduria su pabėgėliais ir migrantais iš visiškai kitų šalių: kruvinų politinių konfliktų draskomų skurdžių Afrikos valstybių, Afganistano, Sirijos, Irako, Irano, Pakistano ir kitų.

Bocholte surengta šiuolaikinio meno paroda, kurioje dalyvavo keliolika menininkų iš įvairių pasaulio šalių, kūrę daiktų, šviesos, garsų instaliacijas, paveikslus ir kitokius futuristinius kūrinius. Tarp jų – Lietuvai ir Akmenės kraštui atstovavusi Naujosios Akmenės muzikos mokyklos mokytoja dailininkė Rita Almanis.

Naujosios Akmenės muzikos mokykla tęsė tarptautinius ryšius su Bocholt-Isselburg-Rhede (Vokietija) muzikos mokykla. Naujosios Akmenės muzikos mokykloje svečiavosi fleitininkų ir klarnetininkų ansambliai iš Bocholto, surengti trys šių kolektyvų koncertai: Naujosios Akmenės kultūros rūmuose, Aucės ir Dobelės (Latvija) muzikos mokyklose.

2017 metų liepą oficiali Akmenės rajono savivaldybės delegacija bei grupė Naujosios Akmenės muzikos mokyklos ugdytinių ir pedagogų lankėsi Bocholt-Isselburg muzikos mokyklos šventėje. Jaunuomenė drauge koncertavo, pramogavo, lankė turistinius Vokietijos miestus.

2018 metų sausio mėnesį Berlyne (Vokietija) Prancūzijos ambasada miestų partnerystės Bocholto projektą “TeamWork – bendradarbiavimas” apdovanojo „Prix Rovan 2018“ prizu. Prie šio apdovanojimo gavimo, drauge su kitų 7 šalių jaunimu, prisidėjo ir akmeniškiai, dalyvavę projekte. Tą patį mėnesį Bocholtas gavo Europos IPZ – 2018 nominaciją už geriausią mokyklų bei jaunimo projektą. Šiame projekte, pavadintame „Charlies Choise: Europos ateitis prieš 100 metų – mes žaidžiame drauge!“, kuris 2017 vasarą vyko Bocholto Europos namuose jaunimo stovyklos forma, irgi dalyvavo jaunuoliai iš Akmenės rajono. Liepą grupė akmeniškių jaunuolių dalyvavo Bocholte organizuotoje tarptautinėje stovykloje „Europos rokas – Bocholtui!“, kurioje grota, šokta, dalyvauta akrobatikos ir kituose užsiėmimuose.

Birželį įvykusiame tradiciniame liaudiškos muzikos festivalyje „Akmenės smuikelis“, kaip ir kiekvienais metais, dalyvavo Bocholto miesto oficiali delegacija. Ji finansinę savo miesto dovaną įteikė kyokushin karate klubo „Energija“ jauniesiems sportininkams paremti. Tai - bocholtiečių diegiama naujovė: atminimo dovanas oficialių susitikimų metu keisti į piniginę paramą. Ankstesniais metais Bocholto miestas lėšų buvo įteikęs Naujosios Akmenės muzikos mokyklai. Rugpjūčio mėnesį Naujosios Akmenės miesto šventėje dalyvavo oficiali Bocholto delegacija ir koncertavo šio miesto choras.

Pernai balandį Akmenės rajono savivaldybė apdovanota Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos įsteigtu prizu – Europos diplomu. Europos diplomas yra vienas iš keturių aukščiausių įvertinimų, teikiamų savivaldybėms už jų išskirtinį dėmesį Europos tikslams, miestų bendradarbiavimo stiprinimą, mainus švietimo, jaunimo, kultūros ir sporto srityse, už aktyvų dalyvavimą įvairiausiuose Europos bendradarbiavimo formose. Jis suteikia laureatams galimybę būti dar labiau matomiems Europos scenoje, užmegzti naujus bei prasmingus bendradarbiavimo ryšius. Nedidukė Akmenės rajono savivaldybė Europos diplomo dėka atsistojo greta didžiulių miestų, tokių, kaip Kijevas, Štutgartas ar Lvovas, irgi gavusių šį apdovanojimą.

Šį apdovanojimą Akmenės rajono savivaldybė pelnė ir Bocholto dėka - už dalyvavimą bendruose šiuolaikinio meno, jaunimo veiklų projektuose. Ir šiuo metu grupė akmeniškių jaunuolių ir suaugusiųjų vieši Bocholte: dalyvauja tarptautiniame projekte, bendrauja stovykloje.

Savivaldybės administracijos
Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus
ryšių su žiniasklaida specialistė Jolanta Šiurkuvienė

Autorės nuotr. Bocholto miesto savivaldybės tarybos narys Stefan Scheink atvežtąją violončelę perduoda Akmenės rajono savivaldybės merui Vitalijui Mitrofanovui



šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/dovana-naujosios-akmenes-muzikos-mokyklai-violoncele/656


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN