Vyriausybė skirs kompensacijas nuo sausros nukentėjusiems ūkininkams

News: Business , 2019-05-02 20:41
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Atsižvelgiant į sunkią ūkininkų, 2018 m. nukentėjusių nuo sausros, padėtį, bus kompensuoti jų patirti nuostoliai. Nuostolius atlyginti Vyriausybė numato dviem žingsniais. Pirmuoju nuostolių kompensavimo etapu Žemės ūkio ministerija skirs 8,5 mln. eurų. Finansų ministerija nagrinėja galimybę dėl papildomų lėšų skyrimo antruoju etapu. Tikimasi, kad antrojo etapo išmokos žemdirbius pasieks dar šiais metais.

Paramą planuojama skirti žemdirbiams, kurių 2018 m. dėl sausros patirti augalininkystės produkcijos nuostoliai sudaro ne mažiau kaip 30 proc. pareiškėjo bendros vidutinės metinės 2015–2017 m. produkcijos vertės pagal visus taisyklėse nurodytus augalus.

Preliminariais skaičiavimais, augalininkystės sektoriuje vidutinė išmoka būtų apie 10 Eur/ha, o gyvulininkystės – apie 7 Eur/SGV. Paramos gavėjų skaičius bus žinomas tiksliai paskaičiavus kompensacijas.

Pažymėtina ir tai, kad gyvulininkystės atveju būtų mokama pagal de minimis pagalba, suteikta vienam gyvulininkystės veikla užsiimančiam subjektui, per bet kurį trejų finansinių metų laikotarpį negali būti didesnė kaip 15 tūkst. Eur.



Augalininkystės atveju pareiškėjams būtų kompensuojama iki 40 proc. patirtų nuostolių. Preliminariais paskaičiavimais, bendras nuostolis sudaro apie 62 mln. Eur. Kadangi pagal Valstybės pagalbos skyrimo reglamentavimą būtų kompensuojama iki 40 proc. patirtų nuostolių, bendras lėšų poreikis augalininkystės ūkių paramai sudarytų apie 24,55 mln. Eur. Tuo tarpu gyvulininkystės atveju nuostoliai priskaičiuojami iki 30 mln. eurų.

Išmokų paskirstymo būdai suderinti su Žemės ūkio rūmais ir Žemės ūkio taryba.

Šiuo metu kompensacijų taisyklės derinamos su atsakingomis institucijomis. Tikėtina, kad kompensacijos ūkininkus galėtų pasiekti antroje vasaros pusėje.




Žemės ūkio ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel. (8 5) 239 1018
Gedimino pr. 19, LT-01103 Vilnius
El. p. press@zum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN