Lietuviški kviečiai bus eksportuojami į Kiniją

News: Business , 2019-04-12 19:27
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Lietuva galės eksportuoti kviečius į Kiniją – tam kelią atvėrė Lietuvos žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio ir Kinijos muitinės generalinės administracijos vadovo Ni Yuefengo pasirašytas protokolas. Protokolas pasirašytas šiandien Dubrovnike (Kroatija) vykstančiame aukšto lygio Centrinės – Rytų Europos ir Kinijos Vyriausybių vadovų susitikime, kuriame Lietuvai atstovavo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

,,Kinijos rinkos, į kurią patekti nėra lengva, vis didesnis atvėrimas Lietuvai labai svarbus. Šiandien pasirašytas protokolas mūsų šalies žemdirbiams ir supirkėjams atvers milžiniškas galimybes. Tikimės, kad lyginant su praeitais metais, Lietuvos eksportas maisto sektoriuje išaugs bent 5 kartus. Ir kviečiai yra tik pradžia. Artimiausiu metu tikimės susitarti ir dėl miežių, rapsų, žirnių ir pupų rinkos į Kiniją atvėrimo. Tai – dar dešimčių tūkstančių tonų potencialas", – kalbėjo žemės ūkio ministras G. Surplys.

Jau patvirtintos 26 Lietuvos įmonės planuoja Kinijai parduoti 200 tūkst. tonų kviečių. Negana to, nemažai įmonių jau yra išsakiusios norą eksportuoti ne tik pačius grūdus, bet ir grūdų produktus, tokius kaip miltai, miltų mišiniai, tad bus siekiama, kad šis interesas taptų realybe, gaunant eksporto leidimus. Taip pat bus siekiama gauti leidimus jautienos, jautienos subproduktų ir naminių gyvūnų pašarų eksportui į Kiniją.

Lietuva pradėjusi eksportuoti kviečius į Kiniją, taps tik trečiąja ES šalimi, kuri turi tokią teisę. Iki šiol kviečius Kinija importavo tik iš dviejų ES šalių – Prancūzijos ir Danijos. Pagrindiniai kviečių tiekėjai Kinijai yra Kanada, Australija, JAV.





Žemės ūkio ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel. (8 5) 239 1016
Gedimino pr. 19, LT-01103 Vilnius
El. p. press@zum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN