Akmenės savivaldybėje tartasi dėl aktyvesnės tymų profilaktikos

News: Autonomy , 2019-04-10 17:16
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Esant nepalankiai epidemiologinei tymų situacijai Lietuvoje, Savivaldybėje įvyko susirinkimas, kuriame dalyvavo rajono asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, specialistai, gydytojai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento direktorius Krizentas Kameneckas bei Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Edita Satkevičienė.

Specialistė pristatė tymų epidemiologinę situaciją Lietuvoje, Šiaulių apskrityje ir Akmenės rajone. Akmenės rajone vaikų skiepijimo apimtys – virš 95 proc., t. y. aukštesnės nei šalies vidurkis, konstatuotas vienas tymų atvejis, visi kontaktiniai asmenys patikrinti.

Susirinkime vyko diskusija dėl informacijos apie skiepų svarbą viešinimo, apsaugos priemonių susirgus.

Primename, kad tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oru lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus.

Ligos profilaktika

· Pajutus pirmuosius ligos požymius, nedelsiant užsidėti ir ligos užkrečiamumo laikotarpiu (4–5 dienos iki ir 4 dienos po bėrimo atsiradimo) dėvėti medicininę kaukę, kad kuo mažiau virusų patektų į aplinką.
· Laikytis kosulio etiketo ir nepamiršti reikalavimų rankų higienai.
· Užtikrinti tinkamą patalpų vėdinimą ir valymą.
· Vengti masinio susibūrimo uždarose patalpose, daugiau būti gryname ore.
· Sąlytį su sergančiuoju tymais turėjusiems asmenims, įsivertinus savo skiepijimų ar sirgimo būklę, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir pasiskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio. Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir pasiskiepyti, jeigu nesusergama.
· Skiepytiems tik viena tymų vakcinos doze bei asmenims, nežinantiems, ar sirgę tymais, rekomenduojama įsivertinti savo specifinį imunitetą prieš tymus, t. y. atlikti kraujo ėminio serologinį tyrimą dėl tymų IgG antikūnų kiekio nustatymo.
Sveikatos apsaugos ministerija primena – skiepai yra vienintelė tymų plitimui kelią užkertanti priemonė. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, didėjant susirgimų tymais protrūkiui, skatiname žmones būti sąmoningais ir skiepyti savo atžalas, o jei reikia – skiepytis ir patiems (www.sam.lt informacija).

Parengė Savivaldybės gydytoja (vyr. specialistė) Dalia Sketrė ir Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Skaistė Norvaišienė




Nuotraukos autorė Dalia Sketrė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN