Meras posėdžiauja 36-ojoje Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongreso sesijoje

News: Autonomy , 2019-04-04 17:06
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

„Merai – demokratijos saugotojai“– šiuo šūkiu prasidėjo 36-oji Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongreso sesija.

Šiomis dienomis Strasbūre, Prancūzijoje vykusioje plenarinėje sesijoje vietos ir regionų valdžių atstovai diskutavo apie merų vaidmenį skatinant demokratiją, merų saugumą, piliečių pasitikėjimo institucijomis didinimą, nepotizmo apraiškas savivaldybėse, aptarė finansinius Kongreso klausimus bei susipažino su vietos savivaldos padėties tyrimo ataskaitomis Lenkijoje ir Moldovoje. Kongreso sesijoje drauge su dar 3 Savivaldybių vadovais dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas.

Esminis sesijos klausimas - diskusija apie merų vaidmenį skatinant demokratiją regionuose. Debatuose Kongreso nariai pažymėjo, kad vietos ir regionų valdžios yra pagrindinis Europos demokratijos ramstis, padėsiantis atgaivinti piliečių pasitikėjimą valdžios institucijomis.
Pasak Kongreso narių, vietos ir regionų valdžios institucijos neturėtų būti suprantamos tik kaip paslaugų teikėjos, vietos valdžia yra geriausias įrankis išreikšti piliečių lūkesčius ir norus. Šiandien Europos savivaldybės susiduria su daugybe iššūkių: globalizacija, demografiniai pokyčiai, sienų saugumo, radikalizmo apraiškos bei terorizmo grėsmė. Stipri ir efektyvi vietos valdžia yra esminis demokratijos elementas, kuris turi reikšmingą poveikį kiekvienos šalies socialiniam ir ekonominiam vystymuisi.
Diskutuojant apie nepotizmą savivaldybėse, Kongresas pakvietė vietos ir regionų valdžios institucijas didinti įdarbinimo procesų skaidrumą, nustatant aiškias procedūras, užtikrinančias lygybę ir teisingumą. Savo rekomendacijoje Kongresas pabrėžia, kad vyriausybėms reikia užtikrinti, jog jų teisės aktuose būtų numatytos pakankamos nuostatos, skirtos sumažinti nepotizmo riziką. Kongreso nariai taip pat buvo supažindinti su planuojamomis Kongreso reformomis. Dėl Rusijos sprendimo nemokėti įmokų Europos tarybai, mažėja Kongreso biudžetas ir atsirado būtinybė peržiūrėti išlaidas.

Tradiciškai sesijos išvakarėse vyko Baltijos ir Šiaurės šalių delegacijų susitikimas. Šį kartą susitikimą organizavo Suomių delegacija. Susitikime šalių delegacijos supažindintos su Kongreso aktualijomis, Suomijos pirmininkavimo Europos tarybai prioritetais.

Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongresas yra konsultacinis Europos Tarybos organas, vietos ir regionų valdžių asamblėja, atstovaujanti beveik dvejiems šimtams tūkstančių vietos ir regionų savivaldybių iš 47 Europos Tarybos valstybių narių.



Pagal LSA medžiagą Parengė Savivaldybės administracijos
Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyriaus
ryšių su žiniasklaida specialistė Jolanta Šiurkuvienė


šaltinis: http://akmene.lt/go.php/lit/Meras-posedziauja-36-ojoje-europos-tarybos-vietos-ir-regionu-valdziu-kongreso-sesijoje


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN