Kretingos bibliotekoje sospeso trasparente – erdvinio dekoro technika

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2018-10-10 17:03
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Kretingos M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje įvyko papuošalų kūrimo ir rėmelių dekoravimo kūrybiniai užsiėmimai Sospeso trasparente technika. Šia neįprasta technika, kuri reikalauja didelio kruopštumo, 2018 m. rugsėjo–spalio mėnesiais moterys pasidarė originalius kaklo papuošalus, knygų skirtukus, rėmelius su veidrodėliu ir rėmelius, kuriuose pražydo orchidėjos. Net tris valandas trunkantis užsiėmimas išlaisvino kūrybiškumą ir padėjo pabėgti nuo nuolatinės mąstymo būsenos, kurią kontroliuoja protas.
Sospeso trasparente – kas tai?
Sospeso trasparente dekoravimo technika vilioja ne tik savo galimybėmis. Tai ir įdomus procesas, kurio metu gana paprastai iš plokščio paveikslėlio išgaunamas 3D efektas.
„Sospeso trasparente techniką užpatentavo ir išpopuliarino italų menininkė Monika Allegro. Lietuvoje dar mažai kam žinoma, bet be galo įdomi dekoro technika pamažu atranda savo vietą ir čia, nors kai kuriose šalyse ji jau seniai gana populiari. Pavyzdžiui, Japonijoje kuriami Sospeso trasparente klubai, kuriuose moterys mokosi modeliuoti erdvinius sakurų žiedus“,– kalbėjo mokytojos, atvykusios iš Klaipėdos „ARTmanija“ įmonės.
Sospeso trasparente darbo principas paprastas. Ant plastiko klijuojamas paveikslėlis, iškirptas iš servetėlės, dekupažo popieriaus ar tekstilės. Kai gerai išdžiūva, paveikslėlis kelias sekundes pakaitinamas virš žvakės ir modeliuojamas pirštais bei specialiais mediniais įrankiais ant latekso kilimėlio. Pakaitintas plastikas tampa lankstus keletui sekundžių, tuomet iš jo galima išgauti įvairias formas. Šia technika sukurtomis puošybos detalėmis galima papuošti įvairius daiktus – dėžutes, rėmelius, stiklo gaminius, sukurti originalius šviestuvus, paveikslus ar papuošalus.
Tikime, kad šių užsiėmimų metu pasidaryti rankdarbiai ne tik puoš, bet ir šildys.



Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir atstovavimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN